Praktijk Gynaecologie Antwerpen & Rupelstreek
Mobile Menu

Voorbehoedsmiddelen zoals de pil en het spiraaltje worden binnenkort volledig terugbetaald aan vrouwen tot 25 jaar. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft daarover een wetsvoorstel van de PS goedgekeurd. De morningafterpil wordt voor iedereen gratis, ongeacht de leeftijd van de vrouw. Enkel de N-VA stemde tegen het voorstel. De regering moet wel nog een Koninklijk Besluit uitvaardigen om de maatregel te doen ingaan.

Voor contraceptie is er nu een terugbetaling tot de leeftijd van 21 jaar. Volgens de PS hebben steeds meer jonge vrouwen het moeilijk om rond te komen. In juli vorig jaar leefden bijna 45.000 vrouwen tussen de 21 en de 25 jaar van een leefloon.

CD&V en de liberalen dienden een amendement in waardoor het voorstel pas ingaat na de publicatie van een Koninklijk Besluit. De PS wil dat de regering dat besluit zo snel mogelijk neemt. Volgens de Franstalige socialisten kan de kostprijs van de maatregel – volgens het RIZIV zowat zes miljoen euro per jaar – geen bezwaar zijn.
Sensoa: “ook aandacht voor kwetsbare vrouwen”

Het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa vindt het initiatief om de leeftijdsgrens te verhogen een goede zaak. Woordvoerder Boris Cruyssaert vindt wel dat er ook meer aandacht moet komen voor vrouwen in kwetsbare situaties. “Vrouwen in armoede zouden ongeacht hun leeftijd moeten kunnen genieten van de terugbetaling van anticonceptie. We horen van onze mensen op het terrein dat anticonceptie voor deze vrouwen een te hoge kost is, zeker als het gaat om het laten plaatsen van een hormonaal spiraal.”
Morning-afterpil voortaan gratis voor elke vrouw

Cruyssaert juicht ook toe dat de morning-afterpil voortaan gratis is voor vrouwen van alle leeftijden. “Het is natuurlijk wel nodig dat dit initiatief kenbaar wordt gemaakt, zodat vrouwen de weg vinden naar de apotheek. Ook kunnen zij de morning-afterpil alleen maar krijgen op voorschrift. Ze zullen dus eerst nog altijd naar de huisarts moeten gaan. Op zich is zo’n verplicht bezoek aan de huisarts een goede zaak, omdat die meteen ook informatie kan geven over anticonceptiva. Maar anderzijds kan het voor vrouwen ook een drempel zijn. Daar zijn we ons van bewust.”

Cruyssaert denkt niet dat vrouwen nu massaal naar de morning-afterpil zullen grijpen omdat die voortaan gratis is. “In België ligt het gebruik van anticonceptie hoog, ook bij jongeren. De morning-afterpil gaat de gewone pil of het condoom niet verdringen.”

Bron: VRT NWS