Praktijk Gynaecologie Antwerpen & Rupelstreek
Mobile Menu

Zwangerschap

Gynaecologie Antwerpen Boom GynArte

Proficiat met Uw zwangerschap!

Wij begeleiden U graag voor de gehele medische opvolging van Uw zwangerschap, bevalling en nazorg. U kan bij ons terecht voor al Uw prenatale controles en echografieën (2D-3D en 4D).

Wij staan U graag bij in dit gehele traject.

Wij zijn verbonden aan het Sint-Augustinus ziekenhuis te Wilrijk waar een heel gespecialiseerd en ervaren team van vroedvrouwen voor u klaarstaat bij de bevalling.

Naast de vroedvrouwen zijn natuurlijk ook de anesthesisten, pediaters en neonatologen, endocrinologen en vele andere specialisten paraat.

Mocht er tijdens de zwangerschap jammergenoeg toch een complicatie optreden bij de mama of Uw baby, dan wordt U met alle gespecialiseerde zorg opgevangen op de MIC-afdeling (Maternal Intensive Care), waarna de baby eventueel ook op de dienst neonatologie kan verblijven en mama en baby niet gescheiden hoeven te worden.

Pre-conceptioneel advies

Wij begeleiden U uiteraard ook voor pre-conceptioneel advies. Bij voorkeur maakt u al eens een afspraak voor u zwanger bent, om uw dossier op te stellen, bloedname af te spreken, eventuele risico’s in kaart te brengen, foliumzuur op te starten en dergelijke…

Wanneer U zwanger bent, raden wij U aan een eerste afspraak te maken rond 7-8 weken zwangerschapduur ( te tellen van de eerste dag van de laatste menstruatie).

Gynaecologie Antwerpen Boom GynArte

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u het antwoord op vragen die ons het meest gesteld worden.

Ik ben zwanger, wanneer maak ik een eerste afspraak?

Een eerst zwangerschapscontrole wordt best ingepland rond 7-8 weken zwangerschapsduur ( te tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Op dat ogenblik kunnen we een eerste echo maken en kan er een kloppend hartje gezien worden. Wanneer U eerder klachten heeft dient U eerder contact op te nemen.

Mag ik mijn haar kleuren tijdens de zwangerschap?

Dit hangt af van het type kleuring. Echter zijn de meeste kappers op de hoogte van de samenstelling van de kleuring en of deze kan tijdens de zwangerschap. Vermeldt steeds bij Uw kapper dat U zwanger bent, hij/zij kan advies geven. Het gebruik van haarkleuringen die AMMONIAK bevatten wordt afgeraden in de zwangerschap.

Welke pijnstiller mag ik innemen tijdens de zwangerschap?

Enkel paracetamol ( Dafalgan , Perdolan , …) kan veilig ingenomen worden tijdens de zwangerschap. U mag tot 3 x per dag 1 gram innemen. Uiteraard betreft dit kortdurend gebruik. Wanneer U blijvende pijnklachten heeft , of wanneer de medicatie niet helpt, dient U Uw huisarts/gynaecoloog te raadplegen . Andere pijnstillers mag U niet ( op eigen initiatief) innemen.

Ik ben zwanger, tot welke termijn mag ik vliegen?

Dit is voornamelijk afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij waarmee U reist. De meeste maatschappijen laten vliegen toe tot 36 weken zwangerschapsduur ( 4 weken voor de uitgerekende datum). Vergeet zeker geen attest te vragen aan Uw arts voor U vertrek. Bespreek zeker met Uw arts de te nemen preventieve maatregelen.

Mag ik schaaldieren eten tijdens mijn zwangerschap?

U mag schaaldieren eten , echter geldt hier uiteraard de regel dat rauwe producten vermeden moeten worden.

Op welke termijn moet het kinkhoestvaccin toegediend worden?

Het kinkhoest vaccin wordt best toegediend tussen 24 en 32 weken zwangerschapsduur. Het vaccin wordt toegediend door de huisarts en is gratis voor zwangere vrouwen en hun partner.

Mag ik een griepvaccin laten toedienen tijdens de zwangerschap?

Het griepvaccin wordt zelfs aangeraden in de zwangerschap , aangezien je als zwangere vrouw meer risico hebt voor complicaties ( zoals een longontsteking). Best laat je je dus vaccineren tegen de griep.

Hoe lang moet ik foliumzuur innemen?

U dient foliumzuur 0,4mg in te nemen vanaf het moment van dat er zwangerschapswens is en u stopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het is belangrijk om foliumzuur de ganse zwangerschap in te nemen. Soms is het aangeraden om een hogere dosis foliumzuur in te nemen. Dit kan u best voor U zwangerschap al een keer bespreken met u arts.

Zijn saunabezoek en zonnebank gebruik toegelaten in de zwangerschap?

Zonnebank gebruik wordt afgeraden en is niet toegelaten tijdens de zwangerschap. Saunabezoek wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap. Whirlpool en stoombaden ( lagere temperatuur) kunnen in sommige gevallen wel beperkt en kortdurend.