Vanaf volgend schooljaar kunnen jongens in het eerste middelbaar een gratis inenting krijgen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-vaccin wordt al aan meisjes gegeven om hen te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Maar uit onderzoek blijkt dat het vaccin ook beschermt tegen andere vormen van kanker bij mannen. Vlaanderen trekt 6,5 miljoen euro uit om de vaccins te betalen.
HPV is één van de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen. Naar schatting 80 procent van de seksueel actieve bevolking komt ermee in aanraking. Vrijen met condoom kan besmetting niet voorkomen, omdat een infectie ook via de hand en de mond kan worden overgedragen.
De meeste infecties zijn evenwel symptoomloos en genezen spontaan, maar het virus kan ook genitale wratten veroorzaken. Bij een chronische infectie door bepaalde types van het virus kan op lange termijn zelfs baarmoederhalskanker ontstaan. Daarom biedt de Vlaamse overheid sinds 2010 een gratis vaccin aan voor meisjes in het eerste middelbaar.
Maar HPV kan ook andere vormen van kanker veroorzaken die ook bij mannen voorkomen, zoals penis-, hoofd- en nekkanker. De Hoge Gezondheidsraad vernieuwde daarom vorig jaar zijn advies om ook jongens te vaccineren. Vanaf volgend schooljaar volgt de Vlaamse overheid dat advies en komen er ook gratis inentingen voor jongens via de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). De overheid trekt daar 6,5 miljoen euro voor uit.
Tot voor kort werd aangenomen dat de gezondheidswinst om jongens in te enten relatief beperkt was. Zeker omdat in Vlaanderen al 90 procent van de meisjes gevaccineerd worden tegen HPV. Op die manier zijn ook de jongens beschermd bij seksueel contact met gevaccineerde meisjes.
Toch worden steeds meer gevallen van mondkeelholtekanker geteld. Op 10 jaar tijd steeg het aantal met 40 procent. Eén op de vier mondkeelkankers wordt veroorzaakt door het papillomavirus.
Daarom krijgen volgend schooljaar al zo’n 35.000 jongens in Vlaanderen het vaccin aangeboden in het eerste jaar secundair onderwijs. De ouders moeten wel eerst toelating geven. “Dit is fantastisch nieuws”, zegt professor Mireille Merckx (UZ Gent daarover) in “De Wereld Vandaag” op Radio 1.
Bron: VRT NWS